Комунальний заклад "Білоколодязький ліцей"

Школа сприяння здоров'ю, Школа, дружня до дитини

П`ятниця, 26.04.2024, 21:37

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2019 » Квітень » 14 » Шевченківські дні
11:58
Шевченківські дні

ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ у ліцеї

(11.03.2019 – 15.03.2019)

Тарас Шевченко… Його ім’я стало символом України. Його називають провісником  нового життя, народним пророком, титаном духу, який уболівав за долю рідного народу, тому й залишив нащадкам духовний заповіт, що передається із покоління в покоління, від роду до роду. Духовну велич і красу українського слова він підніс на найвищу височінь. Тарас Шевченко був, є і навіки залишиться найголовнішою особистістю у становленні нашої держави.

Хто  ж він, Тарас Шевченко?

Український поет – автор кількох поетичних збірок, поем, драми «Назар Стодоля», російськомовних повістей; ідейний натхненник Києво-Мефодіївського товариства.

Художник – випускник Петербурзької академії мистецтв; автор чималої кількості олійних полотен, в тому числі портретів та автопортретів, акварелей, рисунків.

Офортист – академік гравюри: один із перших в тогочасній Російській імперії, автор багатьох офортів на класичні та власні сюжети.

Громадський діяч, просвітитель – своїм коштом склав та видав «Буквар» для недільних шкіл, планував видати також граматику, арифметику, географію; брав участь у підготовці першого номеру журналу «Основа», популяризатор класичного мистецтва серед простого люду.

Основоположник нової української літератури; втілив у поетичній формі норми народнорозмовної мови, котрі стали основою для створення української літературної мови.

Традиційно щороку у нашому ліцеї проходить Шевченківський тиждень, який відкриває святкова лінійка «Дзвенять Кобзареві струни», присвячена Т.Г.Шевченку.

До пам’ятної дати були оформлені виставки літератури «Кобзарем його ми звемо» та проведено конкурс тематичних газет, листівок, ілюстрацій «Ну що б, здавалося слова… Слова та голос – більш нічого. А серце б’ється – ожива, як їх почує…» (для учнів 1-11 класів).

Цікавим та пізнавальним  для учнів 1-4-их  класів став конкурс читців творів Т.Шевченка «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…», в ході якого діти із задоволенням декламували твори Т.Шевченка. Було переглянуто відеопрезентацію  «Дитинство Шевченка», мультфільм «Садок вишневий біля хати» та прослухано пісню «Заповіт», які підготували для малечі їхні вожаті – учні 5-8 класів.

З учнями 5-7 класів було проведено цікаву вікторину за життям і творчістю Т.Шевченка «Сторінками життя великого Кобзаря…». Діти з цікавістю та захопленням виконували різні завдання, відповідали на питання, а також подивилися презентацію «Тарас Шевченко – співець рідного краю», відеосюжети «Обличчя української історії. Тарас Шевченко» та «Шевченко — художник». І місце посіла команда «Розумники» 5 класу (39 балів), ІІ місце – команда «Розумники» 7 класу (33 бали), ІІІ місце – команда «Переможці» 6 класу (21 бал).

На сучасному етапі розвитку України саме Т.Г.Шевченко та його творчість є духовними наставниками, прикладом справжньої відданості і любові до рідної землі, рідного народу. Так на конкурс на краще читання віршів за творчістю Т.Г.Шевченка учні 8-11 класів вибрали саме твори великого Кобзаря з громадянської лірики: «Іван Підкова», «І мертвим , і живим…», «Тризна» та інші.

 І місце виборола учениця 11 класу Катасонова Марія, ІІ місце – Катасонова Ольга (11 клас), ІІІ місце – Колєснік Анастасія (8 клас)

  

  

 

  

Переглядів: 358 | Додав: teacher | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Меню сайту

НАШІ ВІТАННЯ

left

Пошук

Календар

«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Календарні свята та події. Спілкуємося українською

Архів записів

Корисні посилання